9 Ekim 2012 Salı

Okuma Notları-1

"Bizim kadîm ve özgün medeniyet telakkimize göre cemiyet daima ferdin önündedir. Bu açıdan bakıldığında toplumun herhangi bir üyesi olan ferd ile seçkin ve tek üyesi olan hakan arasında bir fark sözkonusu değildir...

Ferd cemiyetin üyesidir ve cemiyete hizmetle mükelleftir. Bu hizmet sayesinde cemiyetin feyzi ve bereketi ferdin yolunu aydınlatır, hayatını şevklendirir...

Cemiyetteki huzuru ve istikrarı, ferdlerin emniyet ve refahını sağlamak ise hakanın vazifesidir. Diğer bir değişle efrad ve bunların teşkil ettiği büyük aile olan cemiyet hakana tevdi edilen ilahi bir emanettir. Hakan, bu emaneti, ilahî kaynakta beyan buyurulan istikamette ihtimam, şefkat ve riayet içinde muhafaza etmekle mükelleftir. 

Cemiyet ile ferd ve hakan arasında yukarıda ifade edilen manada bir ilişki mevcut değilse kadîm ve özgün medeniyet telakkimize göre hakan işlevsiz ve anlamsızdır."

Prof. Dr. Sadettin Ökten, Yahya   Kemal'in Rüzgârıyle Düşünceler ve Duyuşlar
Ötüken Yayınevi, s. 15

Kitabı okurken, Değerli Hocamın bu tespitinin işletme yönetimi açısından da ne kadar yol gösterici olduğunu düşündüm. 

Aldım kalemi elime ve 

"Var olmak isteyen bir yönetici öncelikle sevmeyi öğrenmelidir. Aksi durumda ne yaparsa yapsın  "işlevsiz ve anlamsız" olmaktan kurtulamayacaktır."

yazdım.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz kaydedilmiştir, teşekkür ederiz.